Historic renovation and addition to 1897 limestone worker’s cottage

Historic renovation and addition to 1897 limestone worker’s cottage

Posted by


Looking at this1897 limestone workers cottage
in Western Australia, it seems as if it must have been perfectly preserved over its 100-year
plus history. So it comes as a bit of a shock to see that
this was what it actually looked like until recently. It was in a dilapidated state … had had
several layers of render applied over time … plus a lean-to structure had been added
to the house many years ago. On the positive side, its new owners obviously
saw the potential it presented … though its heritage listing meant there were some
stringent restrictions when it came to renovating and extending it. It was only one room deep … and any addition
had to be complementary … but with a clear separation physically and aesthetically. Project director Adrian Fratelle of Ecohabit
Homes achieved this by building an entirely new house behind the cottage … creating
a blackwashed, cedar-clad building that now frames the cottage. The cottage renovation included rebuilding
the veranda … erecting new balustrading to give a sense of separation from the pavement
… and painting the woodwork a soft smokey blue shade. The space inside now functions as a home office
complete with sofa and wine cellar. The main entry to the new structure is down
a narrow path running alongside the cottage. It’s a very tight site, yet the clever design
allows the house to be opened to an outdoor living area on one side of the site .. … and even manages to include a raised plunge
pool at one end of the patio and a children’s play area the other. The success of this renovation project means
it now makes a considerable contribution to the historic nature of its neighbourhood … while
at the same time it unobtrusively provides all the conveniences you would expect for
modern family life.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *